Sofie Maes

Horeca-inrichtingsspecialist & culinair adviseur bij GURDEN (België)

Wat zijn de voordelen van koken met een inductiekookplaat?

De Kosten van Inductiekookplaten: Wat Zijn de Investeringen en Besparingen?

Heeft u al eens overwogen om een inductiekookplaat kopen maar twijfelt u nog om deze stap effectief te zetten? Dan kan dit blogartikel u zeker helpen om de knoop door te hakken. Een inductiekookplaat is immers wel een investering, dus dan moet het op lange termijn zeker waard zijn. We bespreken concreet wat uw besparingen zullen zijn op lange termijn en gaan dieper in op de voor – en nadelen.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat verwarmt een pot of pan door elektrische inductie, in plaats van traditionele methoden zoals stralingswarmte (zoals een elektrische kookplaat) of een gasvlam.

Bij traditioneel koken wordt de warmte in golven overgebracht van de verwarmingselementen onder het gladde keramische oppervlak van de kookplaat naar uw pan of pot. De warmte wordt opgewekt door elektriciteit. Gaskookplaten spreken voor zich – ze verwarmen thermisch, met behulp van een gasvlam.    

Inductiekoken is een ingewikkelder proces, waarbij een magnetisch veld wordt gecreëerd. Onder het glas van een inductiekookplaat zit koperdraad. Wanneer een pan die elektriciteit kan geleiden op de kookplaat wordt geplaatst, gaat er een wisselende elektrische stroom doorheen. Het magnetische veld creëert dan een elektrische stroom in de bodem van de pan, waardoor er warmte ontstaat. Dit betekent dat de pan zelf de warmtebron wordt, en daarom is inductiekoken zo efficiënt en energiebesparend. 

Inductiekookplaat = een moderne keuken

Inductiekookplaten bieden volgens de fabrikanten het beste van zowel gas- als elektrische kookplaten. Een beetje het beste van beide systemen gecombineerd. Maar is dit waar? Bieden inductiekookplaten echt al het goede, zonder enig nadeel? Welke het beste voor u is, hangt natuurlijk af van uw kookstijl. Hier zijn enkele dingen om te overwegen.

1. Snelheid

Inductiekookplaten koken snel, dit komt doordat alle gegenereerde energie direct naar uw pan gaat, waardoor deze heel snel opwarmt. Volgens wetenschappelijke testen warmen inductiekookplaten dus veel sneller op dan alle andere kookplaten op de markt. Een goede inductiekookplaat kan twee keer zo snel een pan water koken dan een keramische kookplaat zonder inductie bijvoorbeeld. De winnaar is hier dus de inductiekookplaat maar het nadeel is wel dat u uw kookstijl zal moeten aanpassen.

2. Veelzijdigheid

Koken op inductiekookplaten kan zeker snel gaan. Maar inductiekookplaten zijn ook heel veelzijdig. De meeste hebben aanraakschermen die extreem nauwkeurig kunnen worden ingesteld om de warmte te leveren die u nodig hebt. Zo beschikken veel inductiekookplaten verschillende standen, timer en “favoriete” standen. De meeste gewone keramische kookplaten kunnen niet zo nauwkeurig worden ingesteld.

Verder behoudt een pan op een inductiekookplaat zijn warmte, en wordt hij niet steeds heter naarmate hij langer staat, wat betekent dat u de kooktijd van het voedsel in de pan gemakkelijker kunt beoordelen als u er eenmaal aan gewend bent, dit kan dus wel even duren. De prijs voor snelheid en veelzijdigheid gaat dus weeral naar inductiekookplaten.

3. Energiebesparing

Energie besparen, betekent geld besparen en de meest milieuvriendelijke keuze maken. Met een gasbrander of een elektrische kookplaat betaalt u om ook de lucht rond de pan te verwarmen. Een inductiekookplaat verwarmt alleen de pan zelf. Waardoor u bespaart op een heleboel energie, op lange termijn. In deze tijden, kan dit heel welkom zijn. Het enige nadeel hier is dat het wel even kan duren voor u het verschil in geld gaat merken aangezien dit op lange termijn is.

4. Veiligheid

Een inductiekookplaat minimaliseert het risico op brandwonden en vuur. Er is enkel gevaar voor verbranding wanneer u de pan net hebt verwijderd. Maar dat komt omdat het hete oppervlak van de pan in contact is geweest met de glazen kookplaat – niet omdat de kookplaat zelf warmte produceert.

Een ander voordeel zijn kleine veiligheidsfuncties die niet aanwezig zijn op keramische kookplaten. Veel inductiekookplaten hebben bijvoorbeeld een veiligheidsfunctie die de kookplaat automatisch uitschakelt als een pan droog kookt. Bovendien is er geen directe hitte op de kookplaat, dus een inductiekookplaat is echt veilig als u kinderen in huis hebt. Geen verbrande handjes meer van nieuwsgierige kindjes.

Om het even kort en krachtig samen te vatten: Inductiekookplaten worden sneller warm dan keramische. Er is geen “zachte start” op een inductiekookplaat wanneer u hem aanzet, deze pannen worden heet. De bediening maakt een inductiekookplaat heel gemakkelijk te bedienen. En de veiligheidsvoorzieningen maken het de gedroomde kookplaat voor een gezinswoning en professionele omgeving. Over het algemeen is deze investering zeker de moeite waard!

Facebook
X
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Andere interessante artikels