Waarom is een convectie oven beter dan een normale oven?

Waarom is een convectie oven beter dan een normale oven?

Twijfel jij om een convectieoven aan te schaffen? Of misschien heb je er al een en heb je geen idee hoe convectieovens werken. Niet getreurd! Je bent verre van de enige met dit probleem. Je hebt je waarschijnlijk al eens afgevraagd: ‘Wat is een convectieoven en wat is het verschil met een gewone oven, zoals bijvoorbeeld een gasoven?’ Veel mensen hebben de term ‘convectie’ gehoord, maar begrijpen niet echt hoe het verschilt van conventioneel koken. Maar als ze dat wel deden, zouden ze onder de indruk zijn van het gebruiksgemak! Veel koks zijn er grote fan van, en nu jij nog. Lees snel verder voor alle voordelen die een convectieoven jou kan bieden

Wat zijn convectieovens?

Convectieovens (ook wel heteluchtovens genoemd) en normale ovens zijn bijna identiek, toch geven we graag die paar zaken mee die het verschil maken. Een normale oven heeft slechts één warmtebron, meestal onder in de oven en soms ook bovenaan in de oven. Een convectieoven heeft ook deze warmtebronnen, maar daarnaast beschikt een convectieoven over een ventilator en een afzuigsysteem die een gewone oven niet heeft. Deze twee extra elementen helpen om de lucht in de oven over en rondom het voedsel te blazen en vervolgens weer af te voeren.

Wat zijn de voordelen van deze manier van koken?

Hoe gebruik je een convectie oven?

Nu, wat zijn de exacte redenen om dan toch voor die convectieoven te kiezen de volgende keer dat je in de winkel bent? We zetten ze even op een rijtje:

  1. Je kunt voedsel sneller bereiden. Je bent bekend met een traditionele oven en je bent bekend met een magnetron.
    De convectieoven zit hier mooi tussenin wat betreft snelheid bij het bereiden van eten. Omdat er in de heteluchtoven een ventilator aanwezig is, kan voedsel op lagere temperaturen worden bereid en duurt het minder lang dan in een traditionele oven. Het resultaat blijft echter dat van een normale oven en niet van een magnetron. Een convectieoven is natuurlijk niet zo snel als een magnetron, maar je kunt gemakkelijk 1/3 van de bereidingstijd besparen.
  2. Je kan meerdere gerechten tegelijk maken.
    Wist je dat wanneer je meer dan één gerecht tegelijk in een normale oven plaatst, de temperatuur binnenin daalt? Dit maakt het erg moeilijk om gaartijden te bepalen wanneer je meerdere gerechten in balans probeert te houden. Eén gerecht wordt dan sneller gaar dan het andere. En als je een grote maaltijd bereidt, kan dit een serieus gedoe zijn. Met een convectieoven kun je meerdere gerechten plaatsen zonder dat de temperatuur daalt. Je kunt zelfs gerechten stapelen en de oven beschouwt deze vele items nog steeds als één enkel gerecht. Dit is ideaal voor een commerciële omgeving. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je je gerechten op een rek plaatst dat te dicht bij de bovenkant of onderkant van de oven staat. Met een convectieoven loop je niet het risico dat je eten verbrandt als het daar terechtkomt. Alles wordt op dezelfde – en juiste – temperatuur bereid.
  3. Je werkt met een “even” temperatuur.
    Door de ventilator is de temperatuur overal in je oven hetzelfde. Zo wordt je eten meer gelijkmatig gekookt. Geen verbrande korst meer met een bevroren binnenkant!
  4. Veel meer opties 
    Het is niet ongewoon om op nieuwere convectieovens voorgeprogrammeerde en “sensor kookopties” te vinden. Deze kunnen enorm nuttig zijn. Geen idee hoe lang iets in de oven moet? Geen probleem, de sensor meet dit en doet het werk!

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat convectieovens een bonus zijn in een nieuw huis, maar zelfs veel mensen die ze hebben, hebben geen idee waarvoor ze het beste gebruikt kunnen worden of hoe ze ze moeten gebruiken. In feite gebruiken de meeste mensen een heteluchtoven op precies dezelfde manier als ze al jaren een normale oven hebben gebruikt.

In bijna elk recept ter wereld (behalve in het boekje dat bij een convectieoven wordt geleverd) worden temperaturen en bereidingstijden voor normale ovens vermeld. Koken in een convectieoven betekent dus dat je moet overschakelen naar een andere kookmethode.

Dit is een vrij eenvoudige kwestie van het verlagen van de temperatuur of het verkorten van de kooktijd (of een combinatie van beide). De eenvoudigste methode is om de oven 25 tot 50 graden lager in te stellen dan het recept aangeeft. Wees echter alert, want sommige convectieovens passen de warmte automatisch voor je aan. Dat betekent dat wanneer je een heteluchtoven instelt op 250 graden, hij zichzelf automatisch instelt op 225 graden om te compenseren. Het is daarom raadzaam om de handleiding te lezen om te begrijpen hoe jouw specifieke model werkt en welke aanpassingen je moet maken.